Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 50
MAANDAG 19 DECEMBER 2022
 Na de afgelopen week weten we weer hoe koud het kan zijn in de winter. Met nachtvorst tot bijna min 10 graden frist dat van alles op, incluis je geheugen. Dan zijn die hoge energieprijzen niet echt fijn. Maar zoals Johan Cruijff al zei : Elk nadeel heb zijn voordeel. Dus voor de schaatsliefhebber was het toch weer topweekend. Echt lange tijd op natuurijs staan is toch het summum voor de liefhebber. Ove-rigens was de natuur ook prachtig met aangevroren rijp. Echter : vanaf maandag is dat voorlopig weer van de baan, en gaan we naar een lauwe en natte Kerst toe. Daarom wensen we nu al iedereen een paar fijne en gezellige kerstdagen toe. En daarna is het jaar 2022 echt met de laatste dagen bezig, zodat we ons kunnen opmaken voor een gloednieuw 2023 ! Dat jaar trappen we weer ouderwets af met een nieuwjaarsreceptie voor iedereen in de Zaal op zondag 1 januari, van 12.00 tot 14.00 uur.

Kerstmarkt op woensdag 21 december
We hebben in Stramproy nog steeds een kleine, maar fijne weekmarkt. Daar kan je terecht voor diverse lekker, mooie of praktische spullen. Vaak lokaal geteeld, bereid of gemaakt. Mocht jouw kerstpakket dit jaar helemaal niet gekomen zijn, of niet alles hebben wat je wilde, dan is de Kerstmarkt komende woensdag een goede gelegenheid om de voorraad weer aan te vullen. Zelfs als je er niets koopt, is er glühwein, zult met brood en koffie met koekjes. En onder het strenge doch rechtvaardige toezicht van de marktmeester Jules Henckens zal alles ordentelijk verlopen. U bent van harte welkom komende woensdag tussen half 2 en half 5 op het Kerkplein in Stramproy.

Bekende Roojer
Voor de oplettende lezer, was er deze week weer op meerdere plekken iets lezen of te horen van Roojer inwoners. Voor diegene die dit alles gemist heeft, is deze rubriek : de bekende Roojer (BR).

Als eerste was een uitzending van L1 over de volgende vastelaovundjleedjes. Men in Pek en Twiee Ongerein wisten helaas niet door te dringen tot de finale. Ester Snijders wel, met haar groep Limbo Project. Daarmee is zij dit jaar de Roojer Hoop voor het liedje 2023.

Verder zagen we een bericht over stoommachines, eigenlijk een film over de show daarvan in het En-gelse Dorset. We zagen dat de film “Op stoom onder de Kerstboom” in Roggel van de hand was van Nard Peeters en Jack Klaessen. Die laatste is van de Roojer familie van Klaessen, welbekend in ons dorp. Uit hun enthousiaste verhaal blijkt een grote liefde voor de stoommachine.

In de Limburger verder een heel groot artikel over wijlen Jan Bovend’Eerdt en de film die gemaakt is uit zijn opnames. We hebben al eerder gemeld dat dit een meesterwerk geworden is, dankzij urenlange opnames van Jan in de omgeving van Stramproy. De komende tijd is de film nog 6 keer te zien bij NMC de Ijzeren Man in Weert.

In Weert Magazine van deze week een stuk over het buitentoneel in Stramproy, door Frans Henderikx. Er werd uitgebreid teruggekeken naar het succes van alle onderdelen van het project “Euver de Grens” en vooral de onderlinge samenwerking en de grote hoeveelheid vrijwilligers kwam mooi aan bod. Maar laten we eerlijk zijn : het was natuurlijk ook een prachtig, verbindend en uniek project daar bij de Broekmolen.

Nieuwjaarsreceptie eindelijk weer “live” in de Zaal
Nu we toch al aan het laatste stukje van 2022 zijn begonnen, meteen maar een berichtje over de nieuw-jaarsbijeenkomst. Na 2 corona-jaren, lijkt die nu toch echt weer op de ouderwetse wijze plaats te kun-nen hebben in de Zaal. De Dorpsraad zal samen met het Roojer Dorpsfonds van 12.00 tot 14.00 uur op de eerste dag van het nieuwe jaar (1 januari 2023) het oude jaar doornemen, vooruitkijken naar het nieuwe jaar en natuurlijk de premies voor verenigingen bekend maken. De dorpsraad presenteert een nieuwe voorzitter en een nieuwe logo. Kortom : alle reden om daar weer bij aan te sluiten. Iedereen is van harte welkom om zo 2023 samen te beginnen.

Gemeentelijk loket weer open zonder afspraak
Door de corona-pandemie waren contacten tussen mensen zeer beperkt. Dat had ook zo zijn gevolg voor de bezoekregeling van het gemeentelijke loket in de Zaal, naast de Bieb. Lange tijd was het loket gesloten, en toen het open ging kon dat alleen op afspraak, en met 1 persoon tegelijk. Heel begrijpe-lijk. Echter toen in Weert alweer diverse beperkingen verdwenen, bleven die in Stramproy bestaan. Tij-dens het bezoek van de burgemeester en tijdens de inspraak voor de Omgevingsvisie is daar door de Dorpsraad al op gewezen. Het laatste bericht is dat vanaf 1 januari 2023 het loket weer zonder afspraak bezocht kan worden. Dat is mooi nieuws en erg makkelijk voor de bewoners van Stramproy en omlig-gende dorpen.
BUURT BENKSKES