Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 47
DINSDAG 29 NOVEMBER 2022
 In deze tijd van het jaar hoort het koud, nat en winderig te zijn. Je kunt er van vinden wat je wil, maar de seizoenen hebben zo allemaal hun charme. En samen zorgen ze voor veel variatie in het jaar, waardoor je telkens weer verrast kan worden door een mooie lentedag, die warme zomerdag, een lekkere herfst-wandeling of winterse sneeuw. En nu hoort een donkere, koude en natte dag er af en toe ook bij. Tijd voor binnen en tijd voor gezelligheid in huis. Om dat gevoel een beetje te versterken en letterlijk te zor-gen voor een lichtpuntje in de duisternis, heeft de Dorpsraad voor de tweede keer op rij drie toe-gangsborden aan de randen van Rooj neergezet. Je weet dan meteen waar je bent : Rooj ! Dank voor de mensen die toestemming gaven om de verlichting zo aan te brengen, dat iedereen dit goed kan zien.

Tentoonstelling ‘Stramproy, Namen en Bijnamen 1954’ trekt veel belangstellenden
Afgelopen weekend werd een voorproefje getoond van het boek over 350 families, die in 1954 in Stramproy woonden. Alle foto’s uit het boek werd op groot formaat alvast uitgestald voor het publiek. Daarmee hoopt de organisatie meteen nog foutjes of verschrijvingen uit de opmaak te halen, voordat het boek definitief gedrukt wordt. Bij het openingswoord door Peter Korten van Stichting de Alden-borgh, kreeg het publiek meteen een goede tip mee. Peter Korten (van de Braobenjer) stelde voor dat iedereen het boek zou kopen, en dat dit bij het huis zou blijven waar men woont. Daarmee zou ook de volgende bewoner meteen de geschiedenis van hun huis of het dorp kennen ! Daarna was het de beurt aan mevr. Van Eekert (“Deben An”) die als 98-jarige een van de oudste inwoonsters van Stramproy is, de openingshandeling mocht verrichten. Mevr. Van Eekert kende heel veel mensen en huizen op de foto’s. Maar zij had ook nog een mooi verhaal van vroeger. Als kind woonde ze in het huis naast de brouwerij Maes, waar haar vader de brouwer was. Daarnaast was er thuis ook nog café. Met een gezin van 9 meisjes en 1 jongen, mochten de meisjes van de Drankwet in het café helpen vanaf hun 18e jaar. An was het jongste meisje, Zij vertelde dat het vanwege de vrouwelijke hulp in het café, altijd druk was met jongemannen. Dat begrijpen we heel goed…. De tentoonstelling was een prachtig tijdsbeeld van Stramproy 70 jaar geleden. We kijken uit naar het boek.

Tungelder en Rooj
Nu de avonden lengen, en de activiteiten buiten minder worden, heeft men wel eens de neiging om wat meer levensbeschouwelijk te worden. Minder druk of draven van het een naar het ander. Nee, nu eens even kijken naar wat er gebeurt, nadenken en alles een plaats geven. Zo viel ons oog op een wandeling georganiseerd door de Maroy Bar en het MFA in Tungelroy. Een verbindende wandeltocht tussen twee dorpen die op korte afstand van elkaar liggen. Die band tussen de twee dorpen is al oud. We zagen ook de nodige huwelijken terugkeren tussen Rooj en Tungelder op de tentoonstelling over Roojer Na-men en Bijnamen. Het dialect is nagenoeg hetzelfde. De Tungelderse Wel is door de Mooshoofpaad ook een beetje van Rooj geworden, terwijl die grotendeels in Altweerterheide ligt… We hebben de laat-ste jaren gezien dat veel jongeren uit Rooj in Tungelder zijn gaan wonen en daar flink aan de kar trekken met de vastelaovundj of KVW. En ook de nodige Tungelderse Roojer doen dat ook al jarenlang aan deze kant van de beek. Onze conclusie is dan ook : Tungelder en Rooj det waas en is dék ein !

Kinderlintjes
We hebben al twee keer een jeugdige inwoner van ons dorp kunnen huldigen voor het verkrijgen van een kinderlintje. Na Jens Meijssen in 2021 was dat Cheyenne Huijsmans in 2022. Beide kregen zo alle verdiende lof voor hun inzet voor de ouderen. De gemeente Weert reikt volgend jaar april weer een kinderlintje uit aan kinderen die iets bijzonders voor de maatschappij hebben gedaan. De kinderlintjes worden uitgereikt aan kinderen van 6 tot en met 18 jaar die zich op bijzondere wijze inzetten voor de medemens of de maatschappij. De burgemeester beoordeelt welke kinderen een lintje krijgen. De di-rectie van een school, oudercommissie, vereniging en een vertegenwoordiger van een maatschappelij-ke organisatie kunnen kinderen voordragen. Info en aanvragen via Monique Hulsbosch bij de gemeente Weert. (m.hulsbosch@weert.nl) . Als je iemand weet, is dat misschien een goed idee.

Roojer in het Nieuws
De enige vaste rubriek in onze mededelingen gaat over Rooje rminse die op de een of andere (positie-ve) manier in het nieuws zijn gekomen de afgelopen week. En dat wil nog wel eens gebeuren, omdat Roojer zich nog al eens in een hobby, sport of werk zo onderscheiden, dat ze in de nieuwsgaring naar voren komen.
We zagen op het RTL Nieuws interviews met diverse boeren over de opkoopregeling van de regering voorde productiebedrijven. En daar kwam ook Pieter Schreurs een minuut lang aan het woord, die aangaf wel open te staan voor een regeling, maar nog te veel onduidelijk te vinden. Waarschijnlijk het meest verstandige dat er nu gezegd kan worden over dit alles. De hele stikstof-discussie is voor de meeste mensen erg onduidelijk, en we gaan wel zien wat er met het varkensbedrijf van de familie Schreurs aan de Lochtstraat gaat gebeuren. Volgende week meer over het plan Lewieze, waar Pieter ook intensief bij betrokken is.
Deze week stond er zo een prominent artikel in Via Weert met Ad Maes (Ad van Hörremes Tjeu) naar aanleiding van de fototentoonstelling in de Zaal. Na WeertdeGekste, nu ook in de gedrukte media met een duidelijk verhaal. Kort daarna zagen we ook een bericht op Stramproy.nu verschijnen. Ad blijft een BR-der !
Een andere opvallend berichtje in de VIA Weert was een prachtige foto van opa Harrie Seevens, die ment zijn kleindochter in een sinterklaasboek aan het lezen was. Ook zo’n ijverige Tungelderse Roojer, die aan het voorlezen was voor een zeer aandachtige kleindochter. Het was overigens Maria die de foto gemaakt had. Door het bijschrift van de foto leek het dat Harrie die zelf gemaakt had, maar dan moest er toch sprake zijn van een eenei-ige tweeling was. Maria bracht echter duidelijkheid in deze zaak : zij had de foto van Harrie gemaakt.
BUURT BENKSKES