Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 46
DINSDAG 22 NOVEMBER 2022
In deze koude dagen is het zaak om het binnenshuis nog warm en knus te hebben. Met de huidige energieprijzen is dat géén eenvoudige zaak. Hoe anders is het in Qatar, waar de Oranje voetballers aan de slag gaan. Met temperaturen van rond de 30 graden zullen ze zich daar niet zo druk maken over de temperaturen. Maar of ze met hun spel ook onze harten kunnen verwarmen ? Deze week gaan ze be-ginnen aan de klus, waar zoals gebruikelijk weer torenhoge verwachting rondom heen hangen. Niet alleen over het voetbal overigens…

Grote tentoonstelling ‘Stramproy, Namen en Bijnamen 1954’ komende weekend
In de succesvolle reeks Namen en Bijnamen verschenen de afgelopen jaren maar liefst vijf boeken; Biest, Swartbroek, Moesel, Keent en Altweert. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw zijn Boshoven, Hushoven, Vrakker, Laar en Altweerterheide al verschenen. Een dorp dat niet kan achterblij-ven in de reeks boeken ‘Namen en Bijnamen’ is Stramproy, thans veruit het grootste dorp van Weert. Stramproy was in 1954 nog een zelfstandige gemeente. Het is op 1 januari 2023, bijna 25 jaar geleden, dat de gemeente Stramproy werd opgeheven en Stramproy onderdeel werd van de gemeente Weert. Ad Maes en Bèr Geelen zijn de afgelopen jaren drukdoende geweest om foto’s te verzamelen van de woningen/boerderijen en de 350 families die er eind 1954 woonden. Een hele klus, maar het is gelukt. Tijd voor een overzichtstentoonstelling. Uitgangspunt voor de opzet van de tentoonstelling zijn de huisadressen uit 1954. Op dat moment werden alle huizen voorzien van een echte straatnaam in plaats van een enkel huisnummer en de wijknaam. Ongetwijfeld zullen de “Royer mensen” een groot deel van de personen die te zien zijn herkennen. Maar ook voor iedereen uit de andere wijken van Weert en zelfs voor hen die niet van Weert of Stramproy afkomstig zijn en er nu wonen wordt een interessante ten-toonstelling. Begin 2023 zal dan het boek verschijnen. Tijdens de tentoonstelling kan men een boek bestellen d.m.v. daar aanwezige folders. Komende zaterdag 26 en zondag 27 november tussen 10.00 en 18.00 uur zal in gemeenschapscentrum “de Zaal”, Mariastraat 1, 6039 AW Stramproy, de grote over-zichtstentoonstelling te zien zijn. Entree is gratis. De organisatie van de tentoonstelling en uitgave van het boek is in handen van de ‘Stichting Cultuurhistorische publicaties voor de regio Weert’, in samen-werking met ‘Stichting de Aldenborgh Weert’. Maak een tijdreis en kom kijken !

Nog een boek in de verkoop
Uit het vorige stuk bleek dat er weer een prachtig boek in de verkoop komt. De laatste tijd zijn er weer een aantal mooie uitgaves gekomen, de moeite waard voor de Roojer minse. Ongetwijfeld ook een gewild en gegund cadeau voor de komende feestdagen. Daar zit er ook een tussen, speciaal voor kinderen. Dat is de uitgave “Goud voor Zout” dat als lesboek voor de basisschool is uitgegeven rond-om het thema grens en smokkelen. Dit project maakte deel uit van het evenement “Euver de Grens”. De reactie op het leesboek zijn zo goed dat het nu ook via de Benelux in de verkoop is gegaan. Kosten 7,50, en de kinderen en hun (groot)ouders hebben er veel leesplezier van. Leerzaam cadeautje voor de Sint of onder de Kerstboom. Voor de liefhebbers van het toneelstuk zelf is er ook goed nieuws : ook daarvan is een fotoboek met teksten in de maak. Veel werk, dus de feitelijke uitgave zal nog even op zich laten wachten. Zo is er in 2023 ook weer iets om naar uit te kijken.

Wensen gaan in vervulling
Af en toe lukt het de Dorpsraad om een wens van een ander in vervulling te laten gaan. Deze week was dat twee keer het geval. Als eerste werd een (nogal oude) wens van een aantal schoolkinderen in wer-kelijkheid omgezet. Reeds vóór de coronaperiode werd er een wens ingediend voor een hippere skate-baan, waar nog meer mooie trucjes kunnen worden gedaan. Na meerdere gesprekken met de gemeente en de kinderen, is het de afgelopen week gelukt om de uitbreiding van de skatebaan te realiseren. Veel plezier daar.
En een tweede wens kwam uit geheel andere hoek. Via zus Marianne Best – Levels kregen we een wens door voor haar broer Jan Levels. Marianne zag, net als heel veel andere Roojer minse, dat Jan zich erg inzet voor de diverse goede zaken in Stramproy. Niet alleen het Beele Erfke, maar ook andere vereni-gingen doen zelden tevergeefs een beroep op Jan. Zoals recent nog het Buitentoneel, of de speeltuin in oprichting in de Teune Smeedstraat. Maar ook zorgen om zijn vrouw Ans en de inzet voor de Kan-kerbestrijding zijn vormen van inzet voor leefbaarheid in het dorp. De fanfare bracht een mooie muzika-le hulde aan Jan en Ans, en daarna stond menner Peter van Kasteren klaar voor een rit met de koets door het buitengebied. Proficiat en bedankt voor alle inzet aan iedereen.
Meer wensen kunnen ingediend worden bij de Dorpsraad via deze link.
BUURT BENKSKES