Untitled Document
Nieuwsarchief

MEDEDELINGEN WEEK 30
DINSDAG 30 JULI 2019
Na de heetste dagen ooit in Rooj, keren we nu (gelukkig) weer terug in iets normalere omstandigheden.
Want 40 graden is toch te veel van het goede… Wat we ons ook afvroegen over het weerstation, vlak-bij de boerderij van de Waal : is dit nu nog Haler of toch al Ell ? Men noemt het Weerstation Ell – Haler, waarbij Haler overigens vaak wegvalt, maar is het echt al Ell daar ? Wie kan hier uitkomst bieden ?

We vroegen de vorige week aandacht voor de digitale nieuwsbrief van de Dorpsraad (jawel : we heb-ben er al jaren een….) die overal op de wereld gelezen kan worden. We hebben al reacties binnen uit Brazilië en Zuid-Afrika ! Maar nog iet uit Azië of de Zuidpool ? Daarom verlengen we de tijd voor een prijsvraag, tot 15 augustus…
We reiken 3 uitstekende flessen wijn uit (sponsor is reeds bekend, althans : bij ons zelf..) voor :
- De reactie uit het meest verre land
- De snelste reactie (winnaar natuurlijk al bekend)
- De meest originele reactie
Mocht je digitaal alles volgen uit Rooj, dan reageer meteen, leuk om te merken waar jullie allemaal zit-ten ! En zo’n heerlijke fles wijn zal jouw deel zijn, waar je ook zit op deze aardbol : we zullen deze (laten) bezorgen !

Overigens is onze gewone website ook de moeite waard : www.dorpsraadstramproy.nl Daar staan nu bijvoorbeeld alle presentaties op van de informatie-avond over Bouwen in Stramproy. Ondanks de bouwvak liggen de projecten nog steeds keurig op schema!

Kunstroute “Mooi Rooj” 2019 zoekt “schoon kunststof
Op 24 en 25 augustus 2019 zal de 2e editie van Mooi Rooj, de doorstart van de Kunstroute, plaats vin-den. Via de website van de Stichting kan je al heel veel informatie krijgen over het programma en deel-nemende kunstenaars. Bijzonder in deze editie is de productie van een KUNST TOF kunstwerk. Vanuit schoon plastic en ander kunststof zal een groot kunstwerk gemaakt worden, onder andere om duidelijk te maken hoeveel kunststof we met z’n allen verbruiken. Maar ook om van “afval” iets moois te maken. De oproep van de organisatie is om schoon kunststof te bewaren, waar later het kunstwerk mee ge-maakt kan worden. Dus niet weggooien, maar even bewaren. Nader informatie over de inleverplek en data volgen nog !

Stramproyenaren in het nieuws : van Myanmar naar Rooj !
Vaak moeten we in deze rubriek herhalen wat elders in het nieuws is geweest. Maar dit keer hebben we zelf een leuke primeur. Want zeg nou zelf : hoe vaak keert een inwoner van Stramproy, na bijna 20 jaar weer terug in zijn eigen dorp, met een autoreis van 17500 kilometer, door 19 landen ? Dat is uniek ! Reden dus om eens een praatje te gaan maken met Edwin Briels, wiens ouders Anny en Tjeu Briels aan de Crixstraat wonen. Edwin is na de basisschool St. Jan, het VWO gaan doen aan de Philips van Horne. Daarna volgde de opleiding voor Facility Management in Heerlen. In die tijd was Edwin ook vaak te vinden in de Maroy Bar. Velen zullen hem daar nog wel van kennen… Na zijn opleiding onder-nam Edwin een lange reis door Azië, en kwam in Myanmar terecht. Daar voelde hij een klik met de mensen, en het land, en wilde er wel gaan werken. Geheel onbedoeld is dat nu al bijna 20 jaar het ge-val, en heeft Edwin er een eigen reisbureau, vooral voor inkomende toeristen. Na een half jaar voorbe-reiding kwam onlangs een langgekoesterde wens uit : met de eigen auto van Myanmar naar Rooj toe-ren. Kijk maar eens op de landkaart, wat dat betekent. Vele exotische landen werden doorkruist. Vooral in China was het een gedoe : medische keuring aan de grens, Chinees rijbewijs krijgen; extra keuring van de auto en de verzekering regelen. Tibet was ook lastig, vanwege de politieke situatie en daardoor beperkte slaapgelegenheden. Hoogtepunten van de reis waren o.a. de besneeuwde toppen op de Pa-mir highway in Tajikistan, prachtig Georgie, een boot tocht over de Caspische zee en de positieve “vibe” van Albanie. Na nog wat trubbels in Kroatië, waar men een digitale versie van de verzekering niet accepteerde (400 euro extra betalen….) arriveerde Edwin weer veilig en wel in zijn geboortedorp Rooj. En daar zat hij, achter een heerlijk stuk vlaai, bij pap en mam in de tuin. Vol levenslust, een rappe ver-teller, en boordevol energie. Wil je Edwin nog ontmoeten ? Dan zal je snel moeten zijn, want hij staat weer op het punt om terug te vliegen naar Myanmar. Of je gaat hem opzoeken daar, hij regelt meteen al je reisjes, onderkomens en uitstapjes ! Wij kunnen dat aanraden, via zijn eigen reisbureau www.khiri.com. of rechtstreeks mailen naar edwinbriels@gmail.com. Stuur je ons wel een kaartje als je er bent ?